Лого хотел Аква Бургас

Забележителности край Бургас: 5 идеи какво да видите

“Къде да се разходим за един ден, ако сме на почивка в Бургас?” Вече ви разказахме за някои от най-популярните забележителности в Бургас. Затова днес ще ви дадем идеи какво може да посетите в близост до морския град. Споделяме ви 5 места, до които може да се разходите в рамките на един ден. Ето някои от най-популярните забележителности край Бургас.

Атанасовско езеро - една от най-популярните забележителности край Бургас

Има немалко красиви места около Бургас, които може да посетите. Първата ни препоръка е за Атанасовското езеро, което се намира на 20 минути с кола от Аква Хотел Бургас. Водният басейн е част от Бургаските езера и се намира на север от морския град. Характеризира се с висока соленост (20-27,5%), поради което се използва за солодобив.  Част от представителите на растителния и животинския свят са национално и световно защитени. 

Езерото е подходящо за пешеходни и велоразходки. Четири маршрута за самостоятелно или групово посещение дава възможност на желаещите да научат повече за езерото, да спортуват и да видят дивата природа. Маршрут Парк Езеро може да бъде изминат пеша или с колело. Пътят към резервата е изцяло пешеходен маршрут. Другите два са с имена Лек солен маршрут и Кръгов веломаршрут.

Атанасовско езеро - забележителности край Бургас

Музей на солта в Поморие - древния Анхиало

Отправяме се към Поморие и един от стоте национални туристически обекта. Музеят на солта е уникален не само за страна ни, но и за цяла Източна Европа. Той се нарежда не само сред най-популярните забележителности в Поморие, но е и единственият музей на солта в този част на стария континент. Състои се от експозиционна зала и 20 декара солници на открито, където и до днес се добива сол чрез слънчево изпарение на морската вода.

Посещението на музея ви позволява да научите повече за производството на сол и да добавите още един печат в книжката с туристическите обекти. Обектът е под номер 6а и е с различно работно време според сезона. През летните месеци е отворен от 08:00 до 18:00 през делнични дни и от 10:00 до 18:00 през уикенда. През зимата може да го посетите само в делнични дни, от 08:00 до 16:00.

забележителности в Поморие - Музей на солта

Романтична разходка - Стария град в Несебър

Няма как да говорим за забележителности край Бургас и да не включим Несебър. Самият Несебър е като открит музей, а разходката из града – като пътешествие из миналото. Запазени и до днес възрожденски къщи, уникални църкви, емблематичната за града вятърна мелница – всички те свидетелстват за древната история на града. Знаете ли, че Несебър е град на повече от 3200 години?

Има толкова много места, които може да видите. Останки от крепостта Месемврия и статуята на Рибаря също са сред емблематичните кътчета в града. Разбира се, любимото място на местни и туристи си остава Стария град със неговите калдъръмени улички и романтична атмосфера. Старият Несебър с Археологическия музей са включени в Стоте национални туристически обекта – под номер 7.

Разходка за цялото семейство - Тракийско светилище Бегликташ

Ако сте в настроение за разходка и опознаване на природни забележителности около Бургас, ето едно предложение. Бегликташ представлява естествен скален ансамбъл от сиенитни блокове с различни размери и форма, разположен на близо час от Аква хотел Бургас. Разстоянието е около 60 км в посока, а мястото е подходящо дори за семейна разходка. Особен интерес у малчуганите предизвикват именно скалите с причудливи форми.

Входът за възрастни е 4 лв. Има намаление за ученици, студенти и лица над 65 години. Срещу допълнително заплащане се предлага беседа на български или английски. Касата е точно до паркинга, а оттам започва горски път. Някои закачливо наричат мястото “Българския Стоунхендж”. Светилището е отворено за посетители всеки ден от 09:00 до 20:00.

Беклик Таш до Приморско и Бургас

Остров Света Анастасия - райско кътче в Бургаския залив

Островът с едноименния манастир са сред най-известните и красиви забележителности край Бургас. Разположен е в посока югоизток от Бургас. Площта от 9 декара му отрежда трето място по големина сред българските острови в Черно море. Макар и малък, има интересна история. Доказателства сочат, че първото човешко присъствие е от IV – VI век. На острова днес може да видите малък музей, църква, ресторант.

Храмът “Успение Богородично” е издигнат през периода XV-XVI век. На втория му етаж в шест стаи е разположена музейна експозиция, която пресъздава историята на мястото. Община Бургас осъществява транспорт до острова с модерни 100-местни катамарани. За ученици, пенсионери, деца и групи има отстъпка от цените на стандартния билет. Посещението на музея също се заплаща, като цената за билет не включва екскурзоводска беседа.

Българският игрален филм “На малкия остров” е сниман на остров Света Анастасия през 1958. Част от кадрите за българско-шведската продукция “Островът” (2011) също са заснети там. Ако сте любопитни да научите още интересни факти за Бургас и Черно море, вижте тази статия. А за да сте сред първите, които ще разберат за най-новата кинопродукция, която се снима Бургас, следете блога ни.

Остров Света Анастасия край Бургас