Лого хотел Аква Бургас

Забележителности в Бургас: Места, които трябва да посетите

“Какво да видим в Бургас” – заедно днес търсим отговора на този въпрос в следващите редове. Без значение дали сте по работа или на почивка в Бургас, посещението на забележителности е винаги добра идея. Споделяме с вас някои от най-популярните забележителности в Бургас, които може да посетите.

Бургаският мост

Не може да говорим за забележителности в Бургас и да не започнем с любимото място на бургазлии на разходка. Бургаският мост представлява вдаден навътре в морето кей. Именно от този мост се хвърля кръста на Йордановден, а на празника на града тук се извършва литийно шествие с хвърляне на венци и цветя в морето.

Може да чуете, че местните се шегуват, като казват, че “да отидеш в Бургас и да не видиш Моста е като да си в Рим и да не видиш папата”. Това е един от символите на града. И зиме, и лете все е красиво и спокойно място. Мостът се намира в единия край на Морската градина. Невероятният изглед към морския хоризонт прави моста идеално място човек да остане сам с мислите си или да сподели вълшебните гледки с любим човек. Бонус е и гледката към остров “Света Анастасия”, една от най-известните забележителности около Бургас.

забележителности Бургас - Бургарският мост

Морска градина Бургас

С площ от 600 дка и дължина от 5 км, Морската градина е най-големият парк в Бургас и още едно чудесно място, където може да се разходите. Градината е богато озеленена. Храсти и високи дървета пазят сянка пред летните месеци. Пейки, атракции и площадки за деца, паметници и скулптури, Летен театър Бургас – всичко това може да видите, докато се разхождате. А най-хубавото – по цялата дължина на градината има прекрасна гледка към морския хоризонт.

Прекрасното съчетание от зелени площи и море я прави предпочитано място за отдих през всички сезони. Морската градина е създадена през 1891 г., като днес привлича бургазлии и гости на града по всяко време от година. Има и къде да хапнете морска храна, да изпиете чаша бира или просто да се любувате на морската гледка. Морската градина е домакин и да Фестивала на пясъчните фигури.

Морска гара и Фарът на Бургас

От 2014 година на територията на Пристанище Бургас е обособена зона за обществен достъп. Тук е разположена и Морска гара Бургас, предназначена за обслужване на круизни кораби. Но вие спокойно може да се разходите край нея пеша или с колело. Има и къде да паркирате, ако идвате с кола. Препоръчваме ви разходка в Бургас и Морска гара привечер – особено красиво е да наблюдавате корабите по залез слънце. Ако решите да отидете до остров “Света Анастасия” – корабчета тръгват именно от Морска гара.

Трябва да кажем и че на Пристанище Бургас се намира друга от емблематичните за Бургас забележителности – Бургаският фар. Това е първият български пристанищен фар. Запален е през 1899 г., а днес може да видите местни и туристи на разходка край него. Освен на приятна разходка, може да разчитате, че ще си направите красиви снимки.

забележителности в Бургас - Фара

Символи на Бургас

Докато се разхождате из града, няма как да не видите компаса, грамофона или часовника. Ето и най-интересното за тези символи на Бургас.

  • Компаса – Той всъщност представлява компас и щит едновременно. Ако се разхождате по улица “Александровска” (най-голямата пешеходна улица в града), със сигурност ще го видите. Компасът бележи километър нула в Бургас, а върху него за изобразени лавров венец, тризъбец, три риби и легендарния кораб Арго.

  • Грамофона – Емблематичната скулптура е разположена на ул. “Алеко Богориди”. Грамофонът е метален с височина около 2 метра. Бургазлии разказват, че ако завъртите ръчката на грамофона и се заслушате внимателно, ще чуете името на човека, който е влюбен във вас.

  • Часовника – Още едно ключово за Бургас място, чиято история е изпълнена с превратности. Попитайте местните – те ще ви я разкажат. Ние само ще ви подскажем, че часовникът се намира на ъгъла на ул. “Богориди” и ул. “Александровска”, близо до Туристическия информационен център.
Бургас - нощен изглед

Любопитни сте да научете повече за Бургас? Следете блога ни, защото съвсем скоро ще ви представим интересни места около Бургас, които може да посетите в рамките на един ден.