Лого хотел Аква Бургас

Знаехте ли това?

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА БУРГАС И ЧЕРНО МОРE

Бургас е едно от прекрасните места за почивка на Българското Черноморие. Има много какво да предложи: история, култура, плажове, забележителности. Днес споделяме с вас интересни факти за Бургас и Черно море.

Любими на няколко поколения българи филми са снимани в Бургас

Необятната красота на Бургас е забелязана не само от туристи, но и от много филмови режисьори. Редица филми, с които са израснали поколения българи, са снимани в морския град. 

Връщайки лентата назад, може да разберем, че тук са снимани “Опасен чар” (1984). Сцената от закусвалнята на ЖП гарата е заснета в морския град. На Пристанище Бургас също са заснети част от сцените, излъчени във филма. “Авантаж” (1977) е друго заглавие, останало в историята на българското кино и Бургас. Във филма участват Руси Чанев, Искра Йосифова, Мария Статулова, Вълчо Камарашев. “Ако те има” (1982), за който Орлин Горанов и Тоника СВ изпълняват едноименната песен, също е сниман в Бургас.

Градът е снимачна площадка и на съвременни филми

Бургас и до днес продължава да бъде предпочитано място за снимки на морето. През летните месеци граждани и гости на града имат възможност да посетят някои от местата, където са снимани култови български филми. Доброволци организират половинчасови обиколки, с които целят да потопят всеки желаещ в магията на киното и Бургас.

От съвременните български филми, снимани в Бургас, не може да пропуснем да споменем “Петя на моята Петя”. В града, основно в Хуманитарната гимназия, е заснета и продукцията, посветена на живота и творчеството на Петя Дубарова. Сред сниманите в Бургас филми се нареждат още “Пулсът на танца” и “Това, което остава”. Последният филм е с участието на Мария Бакалова – българката от Бургас с номинация за Оскар. Емблематични места в Бургас са използвани като декор и за заснемането на “Голата истина за група “Жигули”. Остров Света Анастасия в Бургаския залив става особено популярен след заснемането основно там на българо-шведския игрален филм “Островът” (2011).

филми Бургас

Бургас е домакин на Пясъчния фестивал

Някои наричат Бургас “лятната фестивална столица на България”. Рибни, филмови, музикални – ежегодно морският град е домакин на редица събития. Календарът на Общината е изпъстрен от интересни мероприятия, най-вече през летните месеци. Вече няколко години Морска гара става сцена, на която международни изпълнители пеят, танцуват и забавляват публиката по време на SPICE MUSIC FESTIVAL.

Едно от любимите на малки и големи събития в Бургас е Пясъчният фестивал. Както името му подсказва, ежегодно ентусиасти от различни страни създават уникални фигури от пясък. Любими детски герои, чудовища и митове, кино герои – в миналогодишните издания бяха пресъздадени много и различни фигури. Входът за фестивала е безплатен за деца до 7-годишна възраст и хора в неравностойно положение.

Празникът на Бургас е на 6 декември, а на Черно море - на 31 октомври

Говорейки за фестивали и празненства, не може да не кажем и кога Бургас отбелязва своя празник. Вероятно знаете, градът празнува на Никулден (на 6 декември). Свети Николай е считан за покровител на рибари, моряци и банкери, а бургазлии всяка година отдават почит към загиналите моряци, като хвърлят венци от емблематичния Бургаски мост.

На 31 октомври пък се отбелязва Международният ден на Черно море. Датата не е избрана случайно. През 1996 на тази дата правителствата на шестте Черноморски държави подписват Стратегически план за опазване на Черно море. България, Румъния, Турция, Грузия, Русия и Украйна “си стискат ръцете” заедно да работят по опазването на Черно море.

Бургас плажна ивица

Историци не са единодушни откъде идват имената на Бургас и Черно море

Съществуват няколко версии за произхода на името Бургас. Една от тях е свързана с латинската дума Burgos, а друга – с гръцката Пюргос. Думите са с общ корен и са със значение кула, крепост, закрепостено място. Някои историци пък свързват името на града с немското borg, което се превежда като масив, планинско възвишение.

За произхода на името на Черно море също има различни версии. Според една от теориите името е дадено от османците, тъй като във водите му те загубили много от своите моряци. Затова и те му дали името кара – черно. Друга теория се позовава на усещането за черно дъно, дължащо се на струпвания от микроби, които образуват утайка.

Едно е сигурно обаче. Бургас се намира на брега на Черно море и предлага отлични условия за събитиен туризъм, отдих и почивка.

Площта на Черно море е почти четири пъти по-голяма от тази на България

Черно море мие бреговете на България, Румъния, Турция, Украйна, Русия и Грузия. Простира се на площ от 436 402 кв.км или това е близо 4 пъти площта на страната ни. Най-дълго е разстоянието между градовете Бургас и Кобулети (Грузия) – 1167 км, а максималната му дълбочина е 2245 м. За да направите сравнение, ви подсещаме, че Черни връх е с височина 2290 м.

Любопитно е, че Черно море има аноксична вода, т.е. във водата му е бедна на кислород. Това е и причината в дълбините на водния басейн да няма живот, а потъналите кораби и предмети да са се запазили добре и до днес. Интересно е още, че горните слоеве на водата, богати на кислород, не се смесват с долните дълбоки слоеве. Сероводородът не прониква по-надолу от 200 метра, което е причина да не гният материали въжета и дървени конструкции. Това прави Черно море най-големият меромиктичен басейн.

на море в Бургас